41. The source of electrical energy on the Apollo Moon flights was A. a generator set B. H2 - O2 fuel cell C. Ni-Cd cell D. lead storage batteries Answer & Solution Discuss in Board Save for Later Answer & Solution Answer: Option B No explanation is given for this question Let's Discuss on Board
42. When ammonium chloride is dissolved in water, the solution becomes cold. The change is A. endothermic B. exothermic C. super cooling D. None of these Answer & Solution Discuss in Board Save for Later Answer & Solution Answer: Option C No explanation is given for this question Let's Discuss on Board
43. Which one of the following pairs of materials serves as electrodes in chargeable batteries commonly used in devices such as torchlights, electric shavers etc? A. Nickel and cadmium B. Zinc and carbon C. Lead peroxide and lead D. Iron and cadmium Answer & Solution Discuss in Board Save for Later Answer & Solution Answer: Option A No explanation is given for this question Let's Discuss on Board
44. Among the following respiration is which type of process? A. Exothermic process B. Endothermic process C. Both exothermic and endothermic D. Neither exothermic nor endothermic Answer & Solution Discuss in Board Save for Later Answer & Solution Answer: Option A No explanation is given for this question Let's Discuss on Board
45. During the evaporation of a liquid A. the enthalpy decreases B. the enthalpy increases C. the internal energy decreases D. the enthalpy remains unchanged Answer & Solution Discuss in Board Save for Later Answer & Solution Answer: Option B No explanation is given for this question Let's Discuss on Board
46. When a spoon is to be electroplated with nickel the spoon is A. dipped in a nickel sulphate solution B. made anode and a pure nickel rod, the cathode C. made cathode and a pure nickel red, the anode D. coated with nickel sulphate and dried Answer & Solution Discuss in Board Save for Later Answer & Solution Answer: Option C No explanation is given for this question Let's Discuss on Board
47. A conductivity cell is platinised A. to prolong its service B. to avoid temperature effect C. to avoid polarisation effect D. None of the above Answer & Solution Discuss in Board Save for Later Answer & Solution Answer: Option C No explanation is given for this question Let's Discuss on Board
48. Which one among the following metals is more reactive than hydrogen? A. Mercury B. Copper C. Silver D. Tin Answer & Solution Discuss in Board Save for Later Answer & Solution Answer: Option D No explanation is given for this question Let's Discuss on Board
49. Galvanised iron sheets are protected fromrusting due to presence of a layer of A. lead B. chromium C. zinc D. tin Answer & Solution Discuss in Board Save for Later Answer & Solution Answer: Option C No explanation is given for this question Let's Discuss on Board
50. Aluminium surfaces are of ten 'anodised'. This means the deposition of a layer of A. chromium oxide B. aluminium oxide C. nickel oxide D. zinc oxide Answer & Solution Discuss in Board Save for Later Answer & Solution Answer: Option B No explanation is given for this question Let's Discuss on Board