Examveda
Examveda

The population of a town increases every year by 4%. If its present population is 50,000, then after 2 years it will be

A. 53,900

B. 54,000

C. 54,080

D. 54,900

Answer: Option C

Solution(By Examveda Team)

Here we can use the compound interest based formula,
$$\eqalign{ & {\text{Population after }}n{\text{ years}} \cr & = P \times {\left[ {1 + {\frac{r}{{100}}} } \right]^n} \cr & {\text{Population after 2 years}} \cr & = 50000 \times {\left[ {1 + {\frac{4}{{100}}} } \right]^2} \cr} $$
Population after 2 years = 54080

Alternatively,
we can use, net percentage change graphic as well,
50,000------4%↑---→ 52,000---- 4%↑---→ 54,080.
Then, population after 2 years= 54,080.
In this calculation, we need to find 1% of 50,000 first, which is easily calculated by dividing 50,000 by 100.

Join The Discussion

Comments ( 9 )

  1. Chuanga Sailo
    Chuanga Sailo :
    3 weeks ago

    Fayezur good method

  2. Fayezur Shoikot
    Fayezur Shoikot :
    3 months ago

    4% of 50000 = 2000
    so, 2000+50000 = 52000

    4% of 52000 = 2080
    so, 2080+52000 = 54080

  3. Himanshu Das
    Himanshu Das :
    3 months ago

    Morning, ଶୁଭ ସକାଳ
    Good method

  4. Waqarhussainbukhari Waqarhussainbukhari
    Waqarhussainbukhari Waqarhussainbukhari :
    1 year ago

    1 year increase is= 4/100*50000= 2000. now add 2000 and 50000 will be 52000. again 4/100*52000= 2080. now add 2080 with 52000 will 54080

  5. Mani Sai
    Mani Sai :
    3 years ago

    he did not mention whether it is simple or compound interest

  6. Md Hosssain
    Md Hosssain :
    3 years ago

    I think this solution is correct.

  7. Nvjddurrg Jgyureey
    Nvjddurrg Jgyureey :
    3 years ago

    Mian,u r wrong.

  8. Mian Zubair
    Mian Zubair :
    4 years ago

    wrong answer
    2year% is 4000
    50,000+4000=54000

  9. Zulfiqar Khan
    Zulfiqar Khan :
    5 years ago

    how its possible as in second there is 54000 answer and in first there is 54080
    ]

Related Questions on Percentage