Examveda
Examveda

Kamal started a business investing Rs 9000. After five months, Sameer joined with a capital of Rs 8000. If at the end of the year, they earn a profit of Rs. 6970, then what will be the share of Sameer in the profit ?

A. Rs 2380

B. Rs 2300

C. Rs 2280

D. Rs 2260

Answer: Option A

Solution(By Examveda Team)

Now as per question, Kamal invested for 12 months and Sameer invested for 7 months.
So Kamal : Sameer = (9000 × 12) : (8000 × 7)
= 108 : 56
= 27 : 14
Sameer Ratio in profit will be
$$\eqalign{ & = {6970 \times \frac{{14}}{{41}}} \cr & = {\text{Rs}}{\text{. 2380}} \cr} $$

Join The Discussion

Comments ( 6 )

  1. Divya Neha
    Divya Neha :
    2 years ago

    Can you tell me,how could you get the proportion from 108:56 to(27:14)

  2. Mohd. Izhar
    Mohd. Izhar :
    2 years ago

    it is not given that investment is per month,
    then how kamal's total invetstment is 9000*12
    and how smeer's total invetstment is 8000*7
    please explain?

  3. AWAIS BIN
    AWAIS BIN :
    2 years ago

    14 is the Smeer's proportion of money where as 27 is Kamal's money.
    And, 14 +27 = 41
    Smeer's Money = (total money * 14)/41.
    Sameer Ratio in profit will be =(6970*14/41)=Rs 2380.

  4. Kingston S
    Kingston S :
    3 years ago

    how we get this {108 : 56} from this {Kamal: Sameer = (9000*12):(8000*7)}
    i can't get it
    anyone please help me in this

  5. Kumar Chandan
    Kumar Chandan :
    3 years ago

    14 is the Smeer's proportion of money where as 27 is Kamal's money.
    And, 14 +27 = 41
    Smeer's Money = (total money * 14)/41.
    Sameer Ratio in profit will be =(6970*14/41)=Rs 2380.

    Alternative,
    Total profit = 6970
    14x +27x = 6970
    x = 6970/41 = 170
    Sameer's profit = 14x = 14*170 =Rs 2380.

  6. Kanchan Patil
    Kanchan Patil :
    3 years ago

    Can you please explain 6970*14/41 ??? I didn't get that.

Related Questions on Partnership