Examveda
Examveda

If a man were to sell his chair for Rs. 720, he would lose 25%. To gain 25% he should sell it for:

A. Rs. 1,200

B. Rs. 1,000

C. Rs. 960

D. Rs. 900

Answer: Option A

Solution(By Examveda Team)

Let the Cost price of the Chair is X.
SP = X - 25% of X
720 = 0.75X
X = 960
CP = Rs. 960
So, To gain 25%, SP would be
= 960 + 25% of 960 =Rs. 1200

Short-cut
CP of chair = $$\frac{{100}}{{75}}$$ × 720 = Rs. 960
To gain 25%, SP = $$\frac{{125}}{{100}}$$ × 960 = Rs. 1200

Join The Discussion

Comments ( 5 )

  1. Sadman Mohammed
    Sadman Mohammed :
    2 years ago

    @sarvesh kumar

    A's 20% profit,
    A's sp= 120/100= 6/5= B's cp
    so A:B=6:5
    C's cp=B's sp =144
    B's 4%loss,
    B= 24/25
    B:C=25:24

    A:B:C=30:25:24

    c sp=24=144
    so 25=150
    30= 6*30=180
    A=180

  2. Sarvesh Kumar
    Sarvesh Kumar :
    2 years ago

    A sell an article to be at profit of 20%.b sells it to c at loss of 4%.what does it cost a if c has paid rs 144?

  3. Sumit Malhotra
    Sumit Malhotra :
    3 years ago

    I know.................

  4. Firdous Fouzia
    Firdous Fouzia :
    3 years ago

    Given That
    loss 100-25=75%
    for 75% its 720
    then for profit of 25%
    i.e 100+25=125% its x(say)
    75-->720
    125-->x
    do cross multiplication
    x=720*125/75=1200

  5. Sudhakar Prajapati
    Sudhakar Prajapati :
    4 years ago

    Correct Answer = A

Related Questions on Profit and Loss