Examveda
Examveda

Narayan spends 30% of his income on education and 50% of the remaining on food. He gives Rs. 1000 as monthly rent and now has Rs. 1800 left with him. What is his monthly income?

A. Rs. 8000

B. Rs. 7000

C. Rs. 9000

D. Rs. 6000

Answer: Option A

Solution(By Examveda Team)

Narayan's saving and rent = 1000 + 1800 = Rs. 2800
Let his monthly income be Rs. 100
30% of his income he spent on education i.e. Rs. 30
Remaining = 100 - 30 = 70
50% of remaining on food = $$\frac{{70 \times 50}}{{100}} = {\text{Rs}}{\text{. 35}}$$
Now, that 35 must be equal to his saving and rent i.e.
35 = 2800 then,
1 = $$\frac{{2800}}{{35}}$$
100 = $$\frac{{2800 \times 100}}{{35}} = {\text{Rs}}{\text{. 8000}}$$
So, his income = Rs. 8000

Join The Discussion

Comments ( 4 )

  1. Navin Kumar
    Navin Kumar :
    3 years ago

    solution:
    assume total income=X
    X - (30% of X) - (50 % of (X- 30% of X)) - 1000=2800
    by solving this we get ,
    X=8000

  2. Navin Kumar
    Navin Kumar :
    3 years ago

    solution:
    assume total income=X
    X- 30% of X- 50% of X-1000=1800
    by solving this we get
    X=13000.

    ((13000-30% of 13000- 50% of 13000-1000=1800))

  3. Akash Tikas
    Akash Tikas :
    5 years ago

    check option method
    a} 30% of 8000=2400
    8000-2400=5600
    50% of 5600= 2800
    8000-(2400+2800+1000)=1800
    this condition is true then 8000 is right ans

  4. Dheeresh
    Dheeresh :
    6 years ago

    i can't understand

Related Questions on Percentage