Examveda
Examveda

The cost of a car is 400% greater than the cost of a bike. If there is an increase in the cost of the car is 15% and that of bike 20%. Then the total increase in the cost of the 5 cars and 10 bikes is:

A. 17.5%

B. $$16\frac{3}{7}$$ %

C. 18.5%

D. 18.25%

Answer: Option B

Solution(By Examveda Team)

Let the bike's initial cost be x and then car's initial cost be 5x
After the increase,
Bike price = 1.2x
Car price = 5.75x
Initial total cost of 5 cars and 10 bikes,
= 25x + 10x = 35x
New cost,
= 28.75x + 12x = 40.75x
Change in cost = (40.75x - 35x) = 5.75x
% change = $$\frac{{5.75{\text{x}} \times 100}}{{35}} = 16\frac{3}{7}\% $$

Join The Discussion

Comments ( 3 )

  1. Satyam Chauhan
    Satyam Chauhan :
    1 year ago

    Can't understand

  2. Maheshkumar Lingala
    Maheshkumar Lingala :
    3 years ago

    In que there is increase in 400 percent .so initially it was 100 per and increase in 400 in the sense 400+100 so it comes 500

  3. Jegashri Narayani
    Jegashri Narayani :
    3 years ago

    I can't understand how the initial cost of bike is X and initial cost of bike is 5X.

Related Questions on Percentage