Examveda
Examveda

Two trains for Mumbai leave Delhi at 6 am and 6.45 am and travel at 100 kmph and 136 kmph respectively. How many kilometers from Delhi will the two trains be together:

A. 262.4 km

B. 260 km

C. 283.33 km

D. 275 km

E. None of these

Answer: Option C

Solution(By Examveda Team)

Difference in time of departure between two trains = 45 min. = $$\frac{{45}}{{60}}$$ hour = $$\frac{{3}}{{4}}$$ hour.
Let the distance be x km from Delhi where the two trains will be together.
Time taken to cover x km with speed 136 kmph be t hour
and time taken to cover x km with speed 100 kmph (As the train take 45 mins. more) be
$$ {{\text{t}} + \frac{3}{4}} $$
= $$ {\frac{{4{\text{t}} + 3}}{4}} $$

Now,
100 × $$ {\frac{{4{\text{t}} + 3}}{4}} $$  = 136t
Or, 25(4t + 3) = 136t
Or, 100t + 75 = 136t
Or, 36t = 75
Or, t = $$\frac{{75}}{{36}}$$ = 2.08 hours
Then, distance x km = 136 × 2.084 = 283.33 km.

Join The Discussion

Comments ( 3 )

  1. Mozibur Rahman
    Mozibur Rahman :
    10 months ago

    time deference =45min.=0.75hrs
    1st train go in this period=100*.75=75km
    now relative speed =(136-100)=36km/hr
    so 2nd train meet each other time is=75÷36=2.08
    distance is=136*2.08=283.33km

  2. Tushar Banswal
    Tushar Banswal :
    10 months ago

    Simply you can use formua
    Distance= (S1*S2*T) / (S1-S2)

    where T= difference in time i.e. 45 min means 3/4 hrs. , S1 and S2 are speeds of given

  3. Bhavana Gudikandula
    Bhavana Gudikandula :
    3 years ago

    Already 100 kmph train started before 136kmph train. So when time is taken into point where they meet the time taken by 100kmph train should be less than the other one. But u took in this way. Can u plz explaim???

Related Questions on Speed Time and Distance