Examveda

# What was the day of the week on 17th June, 1998?

A. Monday

B. Tuesday

C. Wednesday

D. Thursday

### Solution(By Examveda Team)

17th June, 1998 = (1997 years + Period from 1.1.1998 to 17.6.1998)
Odd days in 1600 years = 0
Odd days in 300 years = (5 x 3) ≡ 1
97 years has 24 leap years + 73 ordinary years.
Number of odd days in 97 years ( 24 x 2 + 73) = 121 = 2 odd days.

Jan.         Feb.       March       April         May         June
(31     +     28     +     31     +     30     +     31     +     17) = 168 days

Therefore 168 days = 24 weeks = 0 odd day.
Total number of odd days = (0 + 1 + 2 + 0) = 3.
Given day is Wednesday.

This Question Belongs to Arithmetic Ability >> Calendar

1. In 100 years there are 24 leap years and 76 non leap years so odd days will be =(24*2+76*1)=48+76=124
When 124/7 =17 weeks + 5 odd days
So 100 years 5 odd days
200 years = 5*2=10=3odd days
300 years=5*3=15=1 odd day

2. Kindly clear the odd days in 300 years=5*3 , where is come from 5*3 ?

3. 1998 is a leap year, so in calculation part, February month why we are not taking 29 days
can any one solve my doubt?

4. I didn't understand... Can anyone please explain

Related Questions on Calendar